Inf 990105

Vägen slingrar sig genom byn. Husen ligger utspridda. Sjön ger genom sin närhet en känsla av fria vidder.
Galtisjaur, 16 kilometer från tätorten Arjeplog,är fortfarande efter 200 år bebott.
Här bodde tidigare lappar. Men genom nybyggei början av 1800-talet blev byn omnämnd i ett tingsprotokoll.
Erik Burman hette den förste nybyggaren. En man som redan lagt åtskilliga nybyggen under sig men som stadgade sig i Galtisjaur och bodde där i många år.
Han kom också att bli en av huvudmännen i den stora Burmanssläkten inom Arjeplogs kommun.
I dag bor åtta personer i byn. När den var som störst, omkring 1960, fanns det 60 bofasta.
Yngst är Jasmine Backlund, sju år. Hon och brodern Jeff, åtta år, får symbolisera byns framtid.
Ännu är Galtisjaur ­ En levande landsbygd.

Bertil är sjöman, Maria, "landkrabba"
Köpte hus i Galtisjaur

Maria och Bertil Backlund träffades ombord på en båt där båda jobbade. För 15 år sedan köpte de hus i Galtisjaur, på norra sidan av Galtispuoda.

ARJEPLOG (NV)
Bertil från Arjeplog träffade Maria från Värmdö på en båt. För mer än femton år sedan köpte de hus i Galtisjaur, där barnen Jeff, 8, och Jasmine, 7, är byns yngsta.
- Det är skönt att komma hem efter några månader på oceanerna, säger Bertil Backlund, som fortfarande jobbar som maskinist på Walleniusrederierna.

Bertil Backlund har sina rötter i Galtisjaur, även om han är uppväxt i Arjeplog. Långt tillbaka kommer han också från Burmanssläkten. Han bestämde sig tidigt för att bli sjöman.
­ Jag var inställd på det redan i skolan. Det var antagligen äventyrslusten som fick mig på dessa tankar. Efter två år på drift- och underhållslinjen vid gymnasiet i Härnösand och ett år i Stockholm fortsatte Bertil att studera vid sjöbefälsskolan i Göteborg. Därefter blev det de sju haven.

Träffade Maria
Det var på båten Aida han träffade Maria. Hon hade varit på sjön redan tio år när Bertil mönstrade på. Vid ett besök i Arjeplog 1983 bestämde de sig för att köpa hus och slå sig ned. Det blev egentligen Maria som blev "landkrabba".
Bertil har fortsatt och har just mönstrat av för tre månaders ledighet från 58 000-tonnaren Don Juan. En båt som går med last av bilar, lastbilar och bussar, oftast mellan Göteborg och Japan eller USA. ­ Men senast var vi i Australien för första gången. Det var en upplevelse, berättar Bertil. Nu stannar han hemma till i slutet av mars, då det är dags för nästa tremånaderstripp.

Många aktiviteter
­ Det är skönt att vara hemma. Jeff och Jasmine tycker om när jag berättar om olika länder. Och så kan jag ta hand om dem när jag har ledigt. Det är många aktiviteter som de ska köras till. Innebandy, slalom och mycket annat. Men det tar några dagar innan Bertil kommit in i rytmen och det lugna livet.
­ Det är så oerhört tyst här.
Till skillnad från en båt, där det knakar, kränger och susar från luftkonditioneringen, är Galtisjaur rena motsatsen. De första dagarna får jag ont i huvudet av tystnaden. 39 år gammal har Bertil många år kvar på sjön. Om han inte bestämmer sig för att skaffa ett jobb i land förstås.
­ Men så långt har vi inte tänkt ännu.

Längtar ut
Maria jobbar inom hemtjänsten i Arjeplog. Men då och då kommer längtan ut på haven även över henne.
­ Jovisst. Men Jeff och Jasmine behöver mamma här hemma.
Om det passar någon gång ska hela familjen få följa med ut på haven. ­ Det ska bli kul, säger Bertil. Jasmine är byns yngsta. Hon och brodern utgör byns framtid. ­ Du får inte glömma Kisse. Vår trogna katt är 16 år. Om man översätter kattår till människoår blir hon nog äldst i byn, påpekar Maria Backlund.

Text och foto: BOSSE JOHANSSON